Rijschool Ruud Teeuwen
De beste keuze voor een veilige rij-opleiding in de gemeente Peel en Maas
 

AANHANGWAGEN  RIJBEWIJS  (BE)

Rijschool Ruud Teeuwen verzorgt al ruim 30 jaar opleidingen voor het behalen van het BE (aanhangwagen) rijbewijs.
Het examen begint met het theoretische gedeelte wat mondeling door de examinator wordt afgenomen. Hierna ga je naar de combinatie voor het 2 e gedeelte, namelijk het aankoppelen. Na het aankoppelen moet je de controle voertuigen doen om vervolgens daadwerkelijk te gaan rijden. Tijdens de rit worden twee bijzondere verrichtingen gedaan die de examinator aangeeft. Na terugkomst moet er worden afgekoppeld en daarna krijg je de uitslag.

Voor alle theoretische onderdelen heeft Rijschool Ruud Teeuwen op internet leerstof die via een mail van de rijschool toegankelijk is voor de leerling. Door deze extra service kan de leerling zich tijd besparen en zich met de instructeur beter richten op het rijden.

 

Welke aanhangers mag je trekken met een B-rijbewijs?

Zeker in de zomer rijden veel mensen met een aanhanger achter de auto. Soms een eenvoudige aanhanger, maar vaak vouwwagens of caravans. Dan rijst vaak weer de vraag: mag ik deze combinatie rijden met een B-rijbewijs? Hoe zat het ook alweer?


Wie zijn of haar autorijbewijs haalt, krijgt een zogenoemd B-rijbewijs. Soms gaan mensen ook direct voor een BE-rijbewijs om grotere aanhangers te kunnen trekken.

Toch is er met een B-rijbewijs al aardig wat mogelijk op dat gebied en is het zinnig om je af te vragen of BE wel echt nodig is.


Aanhanger zonder eigen kenteken

 

Je mag met een B-rijbewijs in principe relatief kleine aanhangers trekken. Om te beginnen hebben we het dan over aanhangers zonder eigen kenteken, dus waar je een witte kentekenplaat met het kenteken van de auto op zet.

Het totaalgewicht van de aanhanger (inclusief maximaal toegestane belading) mag maximaal 750 kilo zijn. Vaak staan het gewicht en maximale laadvermogen van de aanhanger op een plaatje op het onderstel.


Aanhanger met eigen kenteken

 

Aanhangers met een eigen kenteken, die een toegestane maximale massa van meer dan 750 kilo hebben, mag je in sommige gevallen ook trekken met een B-rijbewijs. Dan wordt het wel even rekenen. De aanhanger en de auto mogen namelijk samen niet meer dan 3.500 kilo wegen bij maximale toegestane belading.

Stel, je rijdt een auto (met een leeggewicht van bijvoorbeeld 1.500 kilo) die hooguit 2.000 kilo mag wegen met belading. Dan mag de aanhanger dus met maximale belading niet meer dan 1.500 kilo wegen. Je telt dus de maximale massa van beide op en het totaal moet onder de 3.500 kilo blijven.

Ook al blijf je in de praktijk onder deze grens, de politie kijkt naar de maximale toegestane massa van beide voertuigen. Met een lichtere auto lijk je in dit geval dus een grotere aanhanger te kunnen trekken, maar bedenk dat lichtere auto's vaak juist ook weer minder mogen trekken. Dat komt omdat deze modellen meestal een minder krachtigere motor hebben.


Rijbewijs B+

 

Voor zwaardere combinaties heb je niet direct een BE-rijbewijs nodig. Er is immers sinds enkele jaren ook het rijbewijs B+, ofwel B met 'code 96'. Met een B+-rijbewijs mag je een net even wat zwaardere combinatie rijden dan met B: 4.250 kilo.

Opnieuw geldt dat de gezamenlijke massa van het trekkende voertuig en de aanhanger daar niet boven mag komen. Er zijn verder geen speciale eisen voor welke aanhanger je mag trekken.


Rijbewijs BE

 

Wie een BE-rijbewijs heeft, komt uiteraard het best beslagen ten ijs. Aangezien je er qua lessen en examen hetzelfde voor doet als bij B+, is het ook de meest logische keuze. Dan kun je zo ongeveer elke reguliere aanhanger trekken achter je auto.

Maar er blijven natuurlijk bepaalde regels om op te letten. Zo is er vanzelfsprekend het maximale trekgewicht van de auto, waar de aanhanger niet overheen mag gaan. Ook is er wel een maximaal gewicht, waarboven je het vrachtwagenrijbewijs C1E of CE nodig hebt.

Met BE mag je namelijk hooguit een aanhanger trekken met een maximale toegestane totale massa van 3.500 kilo. Er is een uitzondering: als je BE voor 19 januari 2013 hebt behaald, zit er geen grens aan.


Kosten:

 Rijles 60 minuten € 67,00 en Examen € 299,00

DAGOPLEIDING
Er wordt eerst een intest van twee uur rijles ingepland en de instructeur bepaald hierna hoeveel uren er verder nodig zijn om op examen te kunnen. Op de dag van het examen heb je 4 uur rijles met aansluitend het examen. 


KLIK HIER OM JE AAN TE MELDEN

Klik op de link

DIT MOET JE REGELEN NA AANMELDING